Malawikom.org
Nederlands Nederlands
English English

Verslagen

Verslag jaarvergadering 2022

Datum: vrijdag 11 februari 2022
Plaats: Wapen van Münster, De Rijp
Aanwezig: GertJan, Hans, Pieter, Jan

 

1. Verslag 4 juli 2021

Onveranderd vastgesteld

2. Verslag wapenfeiten urologie afgelopen half jaar.

Najaar ’21 cursus gegeven in KCH tbv opleiding urologie. Was een goede en enthousiast ontvangen cursus, nadat uiteindelijk de naalden van de juiste lengte gearriveerd waren, meegebracht door chirurgisch team. Vervolgens in Zomba gesproken met 2e Malawiaanse uroloog!
Phalombe (Holy Family) , Mulanje Mission en Nguludi (St Joseph Hosp) bezocht en daar nuttige presentaties over praktische urologie gegeven.
Voor de urologie lijkt het op dit moment ingewikkeld om het decentraal verder te ontwikkelen en organiseren. Hoewel enige urologische coaching ook in de periferie toch van belang lijkt te zijn (dr Piri’s No’s !). Van belang om te doseren en hoe hiermee om te gaan.
ad 2. in Blantyre voor de chirurgiegoep QECH op verzoek van opleider Patrick Noah een voordracht gehouden over "psa and prostate cancer".
Gelunched met Eric Borgstein ; Ontmoeting chirurgie Hans en jan in Blantyre.
Toen naar Livingstonia … in 1 dag : les gegeven.
Terug naar Lilongwe en vandaaruit back home. Onderwijs doelen behaald!

3. Chirurgisch bezoek oktober ’21.

Eerste keer bezoek van het team na overlijden Sjon 21nov’19.
Planning en uitvoering van de verbouwing voor de HDU in memory of Sjon in Phalombe in gang gezet. Samen met Ameca (Ruthie Markus).
Succesvolle praktische bijscholingen gedaan in darmchrirugie : aanleggen darmanastomoses: in Phalombe, Pirimiti, Nguludi en Muona.
Een goede nieuwe anesthesie machine (Glostavent Helix) gevonden bij de Distributeur van Diamedica in Lilongwe voor Pirimiti Hospital en ook nog een donateur daarvoor (via Medic!).
Het bezoek werd afgesloten met een geslaagde sportdag bij Green Malata.

4. Plannen urologie 2022

Afhankelijk van wensen en initiatieven vanuit Malawi. Initiatieven en wensen met name op onderwijs gebied worden graag ondersteund.

5. Plannen chirurgie 2022

De trainings- / nascholingsessies 2x jaarlijks worden voortgezet. In maart betreft het een vervolg op de praktische cursus darmchirurgie.
De bouw en inrichting van de HDU in Phalombe wordt hopelijk dit jaar voltooid.
Daarnaast blijft Malawi.kom gericht ondersteuning verlenen bij het verwerven van instrumentarium en medische apparatuur.

6. Ride 4 Malawi 2022

Ten behoeve van de financiering van de HDU voor Sjon wordt in April ’22 een sponsor fietstocht Saarbrücken-Maastricht-Bergen op Zoom – Santpoort georganiseerd.

7. Wat verder ter tafel komt

Het Trinity Hospital Muona heft bij monde van hun Medical Officer dr Pierre Kizwa gevraagd om een projector / beamer. Zullen we voor zorgen.

 

Hans Derksen / Jan Petit, 13-02-2022


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  Sponsoren: