Malawikom.org
Nederlands Nederlands
English English

Verslagen

Jaarverslag 2021

 

COVID19 heeft zich wereldwijd verspreid en ook in Malawi voet aan de grond gekregen. Het verschil met andere landen? Malawi is geen moment in de ban van het virus geweest. Ook niet toen in januari 2021 het aantal besmettingen en doden even dreigend opliep tot maximaal 1200 besmettingen en 70 COVID doden per dag. Op een bevolking van 20 miljoen! Binnen 2 weken liep het besmettingscijfer terug tot onder de 20 met minder dan 5 doden en dat is zo gebleven. Niemand had het erover; het was geen item.
Hoewel Nederland met verhoudingsgewijs uit de pan rijzende COVID cijfers een bezoek aan Malawi ontraadde, het corona risico zou te groot zijn, bezocht een Malawi.kom team het zuiden, centrale deel en het noorden van het land om in een aantal ziekenhuizen workshops over buik chirurgie te geven. In de ziekenhuizen werden tot onbeschrijfelijke vreugde van de Clinical Officers laptops met chirurgische programma’s en operatie films achtergelaten. In het najaar heeft de Malawi.kom uroloog een cursus gegeven tbv de urologische opleiding in het Kamuzu Central Hospital in Lilongwe. Daarnaast presentaties over praktische urologie in een 3-tal ziekenhuizen in zuid Malawi. En tenslotte voor de chirurgengroep van het Queen Elizabeth Central Hospital in Blantyre een voordracht over “PSA and prostate cancer”.
In dezelfde tijd gaf het chirurgisch team in 4 ziekenhuizen praktische bijscholingen darmchirurgie. Tijdens dit bezoek slaagden we erin om een goede, nieuwe (Glostavent Helix) anesthesie machine te vinden bij de distributeur van Diamedica in Lilongwe voor het noodlijdende Pirimiti Hospital en ook nog eens een donor in Nederland die de benodigde financiën voor zijn rekening nam.
Verder is in 2021 het nodige aan medisch instrumentarium en apparatuur in Nederland bij elkaar gezocht en verscheept naar Malawi ten behoeve van Ruthies AMECA Health Clinic + Maternity in Chilaweni en de Sjon Reus High Dependency Unit in Phalombe. Het heeft geleid tot een forse kosten post in het financieel overzicht vooral ook ten gevolge van de sterk verhoogde kosten voor containertransport.
Voor 2022 worden de 2 jaarlijkse trainings-/ bijscholings bezoeken voortgezet. Daarnaast blijft Malawi.kom gericht ondersteuning verlenen bij het verwerven van instrumentarium en medische apparatuur.
Ten behoeve van de financiering van de Sjon Reus High Dependency Unit in Phalombe zal in april ’22 een sponsor fietstocht Luxemburg – Santpoort worden georganiseerd.
De bouw en inrichting van de HDU zal in het najaar van 2022 culmineren in een plechtige opening in Phalombe ter nagedachtenis aan Sjon Reus.

JAN PETIT, JANUARI 2022

 

 

Jaarvergadering 2021 2021 Jaarvergadering

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  Sponsoren: