Malawikom.org
Nederlands Nederlands
English English

Verslagen

Jaarverslag 2020

Stichting Malawi.Kom

Zuiddijk 38
1483 MA De Rijp
Phone: 0031620030823
e-mail: janpetit1947 @ gmail.com
hderksen @ zoho.com

Rabobank IJmond Netherlands.
PO BOX 505, 2070AM Santpoort-Noord, Netherlands
IBAN/SEPA nummer: NL14RABO0120189399
BIC code: RABONL2U 

KvK Noordwest-Holland nr 37124398
Fiscaalnr 8155.99.146
Dossiernr ANBI beschikking 51282
Website: www.malawikom.org
 

Bestuur
Dr. Jan J. Petit, voorzitter, secretaris, Hans Derksen, penningmeester
Marja van Duijn, Dr. Gert Jan Montagne, Pieter van Raamsdonk  

Doel van de Stichting
Malawi.kom heeft als doel het ondersteunen van de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden, Malawi in het bijzonder. De nadruk ligt daarbij op de chirurgische en urologische zorg. 

Hoofdlijnen beleid
1. Trainen en coachen van mensen lokaal werkzaam in de gezondheidszorg
2. Gericht medische goederen, instrumenten en apparatuur verwerven en lokaal ter beschikking stellen.
 

2020

Wij, arme mensen zijn minder kwetsbaar voor COVID
Sr. Mercy

Tweeduizendtwintig. Het jaar dat COVID19 de hele wereld veroverde. In Malawi verliep dat om vele redenen totaal anders, veel lagere sterftecijfers en minder maatschappij ontwrichtend dan in het rijke westen.

In februari2020 bezocht onze malawikom uroloog het Nkhoma mission hospital. Een deel van het urologisch instrumentarium werd overgedragen aan het ziekenhuis. De plaatselijke "counterpart" wat betreft urologie dreigt weg te vallen. Nkhoma is wel bezig een PAACS chirurgie opleiding te op te zetten.
Aansluitend werd 2 weken de urologische opleiding in Kamuzu C Hospital, Lilongwe bezocht. Opleider Charles Mabedi is enthousiast bezig de opleiding vorm te geven. Een grote hoeveelheid zeer bruikbaar urologisch instrumentarium werd "officieel" aan hem overhandigd. Malawikom zal zich op deze belangrijke opleiding concentreren.

Het in april geplande bezoek om de toepassing van plaatselijke verdoving bij chirurgische ingrepen onder de aandacht te brengen moest worden gecancelled. Container transport over zee kon wel doorgaan zodat de door de Limburgse ziekenhuis combinatie Zuyderland in grote hoeveelheden geschonken ziekenhuiskleding en de vele van chirurgische instructieprogramma’s voorziene laptops ook in 2020 de weg naar hun bestemming, de Malawiaanse ziekenhuizen respectievelijk de Clinical Officers hebben kunnen vinden.

Toen in zomertijd in Nederland een nieuwe hausse aan besmettingen op gang was gekomen, de tweede golf, was de situatie in Malawi zodanig onder controle dat in de eerste weken van october de instructie bezoeken over local anesthesia in surgery en trauma opvang aan 8 Malawiaanse ziekenhuizen konden worden afgewerkt. Er werd een begin gemaakt met de distributie van de laptops onder de Clinical Officers die daarvoor in aanmerking kwamen.

In samenspraak met de leiding van het Holy Family Hospital Phalombe waar in november 2019 onze team maat Sjon op tragische wijze om het leven kwam, mede als gevolg van het ontbreken van reanimatie faciliteiten in het ziekenhuis is een plan gemaakt om het ziekenhuis uit te breiden met een aangepaste vorm van intensive care afdeling te zijner nagedachtenis. De steun van Ruthie Markus en haar organisatie AMECA is daarbij van doorslaggevende betekenis gebleken.

 

Jan Petit, 2021


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  Sponsoren: