Malawikom.org
Nederlands Nederlands
English English

Verslagen

Jaarverslag 2017:

In 2017 zijn de oogsten in Malawi goed geweest. Dankzij het uitblijven van de droogte kon nog een extra rondje worden gezaaid. Verder heeft de neergaande spiraal zich voortgezet. Te merken aan achteruitgaande elektriciteits- en watervoorziening. Het land gaat gebukt onder slecht leiderschap door President en Parlement.
Het najaar werd opgeschrikt door geruchten over rondgaande bloodsuckers, vampieren, en de daardoor in gang gezette lynchpartijen. Het kwam voor het MALAWI.KOM team, dat de gevolgen onder ogen kreeg, erg dichtbij!
Was 2016 het jaar waarin Malawi mondiaal zakte naar de onderste plaats van armste landen, in 2017 bereikte het land de wereld top met, verhoudingsgewijs, het hoogste aantal verkeersdoden!
Onze trauma opvang cursussen blijven extreem belangrijk.

Urologie
In februari bezocht uroloog Gert Jan gedurende een week het Lusaka University Hospital in Zambia voor training in prostaatchirurgie en echogeleide prostaat biopsieŽn, gevolgd door 2 urologische werk- /trainingsweken in Nkhoma Hospital Malawi.
In juni en december urologische vervolgbezoeken aan Nkhoma en Zambia.
Nkhoma is een geschikte plaats om urologische opleidingsactiviteiten te concentreren en om de kwetsbare urologische apparatuur onder te brengen. Het kostte enige tijd om een goed echoapparaat vanuit Nederland ongeschonden ter plekke te krijgen.
Verheugend nieuws is de komst in Kamuzu Central Hospital (KCH) Lilongwe van een jonge Malawiaanse uroloog die enthousiast is en bereid om samen te werken. Met deze Charles Mbedi gaat per 2018 een officiele COSECSA erkende urologie opleiding van start in het Kamuzu Central Hospital, Lilongwe. Een enorme stap voorwaarts. In 2018 bezocht Gert Jan Montagne Nkhoma tweemaal o.a. ook voor assistentie bij re-organisatie van de chirurgie afdeling. Willem Meinhardt rondde het urologisch jaar af met werkbezoeken aan Zomba Central Hospital en Nkhoma Hospital.

training

Tools & Skills
Opereren onder plaatselijke verdoving is in Malawi een uitkomst. Je hebt geen narcose en geen anesthesist nodig en het is veel minder gevaarlijk. Als het tenminste op de juiste wijze wordt toepast.
En daar schort het overal aan. De workshops Local Anesthesia die april-mei in 5 ziekenhuizen in Zuid Malawi werden gegeven kwamen dan ook als geroepen. Gezien de opkomst en de enthousiaste reacties was het een groot succes. De deelnemende ziekenhuizen ontvingen naast hechtmateriaal een ruime hoeveelheid van het verdovingsmiddel lidocaÔne.

Basic Trauma Life Support BTLS
In oktober organiseerde MALAWI.KOM in samenwerking met AMECA een grote serie ťťn-daagse cursussen trauma opvang in een aantal ziekenhuizen en gezondheidsinstellingen (MASM) verspreid over het land. Presentaties en trainingen, mede gegeven door een Clinical Officer van eigen bodem, volgens het Teach-the-Teacher principe. De participanten moeten als ze geslaagd zijn zelf herhaalcursussen kunnen geven. De deelnemende ziekenhuizen ontvingen essentiŽle apparatuur voor adequate opvang van trauma slachtoffers als bloeddrukmeters, pulse oxymeters en neck collars.

Kalemba Hospital Bangula
Dankzij de nieuwe operatieafdeling en uitbreiding van de staf van Clinical Officers en verpleegkundigen zit het Kalemba Hospital, Bangula in de afgelegen, straatarme regio Lower Shire, nu in de lift. Ten einde de voortdurende stroomuitval op te vangen heeft MALAWI.KOM een back-up (accu) systeem gefinancierd. Een defecte OK lamp is vervangen. Daarnaast is het arsenaal aan medische hulpmiddelen uitgebreid met een goed echoapparaat, met medisch instrumentarium, materialen en medische boeken. Allemaal afkomstig uit Nederland.
Nu de operatiekamer goed wordt gebruikt is er toenemend behoefte aan een chirurgische afdeling voor de opvang van operatie en trauma patiŽnten. MALAWI.KOM is op zoek naar financiŽle steun daarvoor.

Plannen voor 2018
Urologie
April: werkbezoek Nkhoma Hospital.
Chirurgie
April: bezoek Kalemba ivm bouw surgical ward + bezoek Queen Elizabeth Central Hospital en St. Joseph Hospital tbv brandwonden zorg.

 

Jan Petit


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  Sponsoren: