Malawikom.org
Nederlands Nederlands
English English

Verslagen

Jaarverslag 2016:

In 2016 gaat Malawi nog steeds gebukt onder de gevolgen van het CASH GATE schandaal van 2 jaren eerder toen aan het licht kwam dat jarenlang tot op ministerieel niveau geld voor fake projecten in privé zakken terecht was gekomen.
De meeste donorlanden steunen Malawi niet meer met cash geld maar uitsluitend via NGO’s, hetgeen een forse aderlating voor ’s-lands schatkist betekent. De Malawiaanse munteenheid, de Kwacha, is in een half jaar tijd bijna 50% gedevalueerd.
Tot overmaat van ramp zette de regentijd laat in en bleef de neerslag zo beneden peil dat de maïs oogst zwaar onvoldoende was. Opnieuw een jaar met hongersnood op grote schaal. MALAWI.KOM heeft zich niet laten ontmoedigen en is in het hele land met succes actief geweest.

UROLOGIE
Februari / maart bezocht Gert Jan Montagne het afgelegen streek ziekenhuis van Chitipa voor een vervolg op de succesvolle prostatectomie training van eind 2015. Aansluitend een twee weken durend werkbezoek aan NKHOMA HOSPITAL in Central Region waar ook de rest van het jaar de urologische zorg en training bleef geconcentreerd vanwege de door het ziekenhuis geboden faciliteiten, het patiënten aanbod en het goede opleidingsklimaat. In het najaar heeft hij er opnieuw een aantal weken doorgebracht.

training

CHIRURGIE
2016 Stond in het teken van de brandwondenzorg. Verbrandingen komen veel voor in Malawi. De behandeling van ernstige verbrandingen vormt een uitdaging en wordt behalve in enkele Central Hospitals nergens adequaat uitgevoerd. Goede zorg kan maandenlange herstelperiodes en blijvende invaliditeit voorkomen.
In maart en april heeft het team van MALAWI.KOM waar een orthopedisch en een plastisch chirurg deel van uitmaakten workshops georganiseerd in zeven grote streek ziekenhuizen van zuid Malawi. De deelnemende ziekenhuizen ontvingen speciaal instrumentarium zoals een dermatoom (huidtransplantatie mes) en een mesher (transplantaat vergroter) Deze cursussen werden massaal bezocht.
In december was een aantal ziekenhuizen in noord Malawi aan de beurt.

MEDISCHE APPARATUUR
Naast de levering van chirurgisch en urologisch instrumentarium en onderzoeksapparatuur aan de bezochte ziekenhuizen in heel Malawi, kreeg NSANJE DISTRICT HOSPITAL een nieuwe operatielamp. Het brandwondencentrum van QUEEN ELIZABETH CENTRAL HOSPITAL in Blantyre ontving een kostbaar electrisch dermatoom.

SPONSORING / FUNDRAISING
2016 was een topjaar wat betreft de sponsorinkomsten. Van de donaties was meer dan twaalfduizend euro bestemd voor de urologie. We zijn de vele sponsoren die met hun genereuze giften zoveel vertrouwen uitstralen in het werk dat we in Malawi verrichten onuitsprekelijk dankbaar. Van de fundraising activiteiten noem ik de jaarlijkse fiets- en wandelrally voor Malawi Santpoort Beweegt, goed voor ruim twee duizend euro en de heldenactie van Kim Petit die voor Malawi.kom met vlag en wimpel de Iron Man van Maastricht volbracht en daarmee meer dan zeven duizend euro voor de goede zaak in Malawi binnenhaalde. De klapper op de vuurpijl was de fietsrally SAN SEBASTIAAN – SANTPOORT, waarmee 16 gemotiveerde mannen van middelbare leeftijd aangevuld met Iron Lady Kim ruim vijftig duizend euro bij elkaar hebben gefietst.

San Sebastiaan Santpoort

Programma 2017

  • In februari bezoek van Montagne aan LUSAKA UNIVERSITY HOSPITAL in Zambia om training te geven in prostaatchirurgie en met name echogeleide prostaat biopsie.
  • Daaropvolgend urologische werk-/ trainingsperiode in NKHOMA HOSPITAL MALAWI.
  • April / mei workshops Local Anesthesia in vijf ziekenhuizen in zuid Malawi.
  • In voorjaar (juni) en najaar urologische werk- / trainingsbezoeken NKHOMA HOSPITAL.
  • In oktober Basic Trauma Life Support workshops in zuid en noord Malawi

 

Juni 2017


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  Sponsoren: