Malawikom.org
Nederlands Nederlands
English English

Verslagen

Jaarverslag 2015:

Het jaar 2015 was rampzalig voor Malawi.
Stormen en overstromingen in januari veroorzaakten de grootste natuurramp in de geschiedenis van Malawi. Het haalde de wereldpers niet!
De korte periode van overvloedige regens werd gevolgd door overmatige droogte, een bedroevende maÔsoogst en, voor de armsten, hongersnood.
Het is ook het jaar dat Malawi officieel tot armste land van de wereld is verklaard. Het land is zo goed als bankroet. De hulp van donorlanden aan de regering blijft uit vanwege corruptie schandalen.

CHIRURGIE - UROLOGY
Er waren zeker ook positieve ontwikkelingen. Wij zagen in de verschillende ziekenhuizen in zuid, centraal en noord Malawi duidelijke tekenen van vooruitgang.
Op verzoek van de opleiders van de Clinical Officers in chirurgie (bachelor degree COST Africa) heeft Gert Jan Montagne in januari en februari in een zestal ziekenhuizen een intensive urologische training gegeven met speciale aandacht voor prostatectomie.
In april bezocht een chirurgisch team bestaande uit 3 chirurgen en een teacher vijf ziekenhuizen in noord Malawi voor een workshop over de acute opvang van kritisch zieke en ongevals patiŽnten (Basic Life Support) voor ziekenhuis medewerkers. Het aantal deelnemers variŽerde van 55 (Chitipa District Hospital) tot 9 (Ekwendeni Mission Hospital)
In totaal waren er 117 cursisten die allen het hoog gewaardeerde CERTIFICAT OF ATTENDANCE van deze belangrijke cursus mochten ontvangen. De deelnemende ziekenhuizen kregen de voor een adekwate opvang van trauma slachtoffers essentiŽle apparatuur als bloeddrukmeters, pulse oxymeters en neck collars.
Van april tot juli heeft Dr van Montagne de afdeling urologie van het opleidingsziekenhuis Queen Elizabeth Central Hospital in Blantyre onder zijn hoede gehad. In die periode werd hij net zoals in 2014 geassisteerd door William Muronya en Rodrick Banda, chirurgen in opleiding.
In november was Noord Malawi aan de beurt voor intensieve urologische training. Gert Jan Montagne en Jan Petit bezochten daartoe een aantal klinieken. Uiteindelijk bleek het Chitipa District ziekenhuis over voldoende mensen, middelen en motivatie te beschikken om een gerichte prostatectomie uit te voeren.
In Nkhoma Hospital werden met succes de eerste TURP-en voor goedaardig prostaatlijden uitgevoerd. Er werd afgesproken om de urologische activiteiten in Nkhoma uit te breiden.

KEEPONREHAB
De revalidatie artsen Rinske Grond en Maritza Beekman hebben onder de vlag van Malawi.kom Malawi bezocht van september tot november om te onderzoeken hoe de zorg rond revalidatie is georganiseerd en na te gaan hoe daaraan een bijdrage kan worden geleverd. Ze zijn ingeschakeld in het onderwijs, hebben een aantal workshops kunnen organiseren en plannen voor de toekomst gemaakt.

APPARATUUR - SPONSORING
In eendrachtige samenwerking met onze Engelse partner organisatie AMECA is complete narcose apparatuur afkomstig van St. Helier Hospital, Londen, naar de nieuw gebouwde operatieafdeling van het Kalemba Hospital, Bangula getransporteerd, ingezegend en in gebruik genomen.
Heruitgave van het op de Malawiaanse praktijk gerichte SURGICAL HANDBOOK, bestemd voor Clinical Officers, is mede mogelijk gemaakt door financiŽle steun van Malawi.kom.

FUNDRAISING
Santpoort heeft zich ook in 2015 van zijn beste kant laten zien. De jaarlijkse wandel- en fietsdag op 14 juni bracht ruim zesduizend euro op.

 

Programma 2016

Febr-Maart Urologisch follow-up bezoek + voortzetting training prostatectomie Chitipa District Hospital. Werkbezoek Nkhoma Hospital
Maart-april Cursussen behandeling ernstige verbrandingen in een aantal ziekenhuizen in zuid Malawi.
Juni Fundraising Santpoort Beweegt. Santpoort culinair 4 juni; dagrally 12 juni.
Augustus-sept Urologisch werkbezoek Nkhoma Hospital
September-okt Ride 4 Malawi: San Sebastiaan-Santpoort
November-dec Urologisch werkbezoek Nkhoma Hospital; cursussen Basic Trauma Life Support en brandwondenzorg in noord Malawi.

 

Planning

Het Nkhoma urologie project wordt gecontinueerd. Het is zeer verheugend dat uroloog Willem Meinhardt, enthousiast is om ook in de toekomst een bijdrage te leveren in Nkhoma. Er wordt gezocht naar andere collegaís. Eerstvolgende bezoek wordt februari 2017.

 

Financien

In 2016 kon een substantiŽle aanvulling van het urologie budget worden gerealiseerd.

 

Juni 2016


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  Sponsoren: