Malawikom.org
Nederlands Nederlands
English English

Verslagen

Jaarverslag 2013:

De verwachting dat Malawi onder leiding van interim president, Joyce Banda in 2013 een politiek stabiele toestand zou bereiken is niet uitgekomen. In het najaar kwam de op grote schaal op ministerieel niveau gepleegde fraude met donorgelden aan het licht. Het doortastende optreden van president Banda die het hele kabinet naar huis stuurde, heeft niet kunnen verhinderen dat veel donorlanden de broodnodige financiële ondersteuning van Malawi hebben opgeschort, waarmee het land nog dieper de crisis in is geduwd. De Kwacha is fors gedevalueerd. Met angst en beven wordt uitgezien naar de presidentsverkiezingen in mei 2014.

Malawi.kom is in 2013 doorgegaan met het organiseren van workshops in de perifere district en missie ziekenhuizen over brandwondenzorg, Burns, trauma opvang, Basic (Trauma) Life Support, toepassing plaatselijke verdoving, Local Anesthesia in Surgery. Urologie kreeg speciale aandacht met workshops over Urinary Retention Management, Urethral Stricture Disease en Prostatectomy Surgical Details. Het trainen van chirurgische vaardigheden wordt gecombineerd met het aanvullen van basis instrumentarium en materialen,Tools & Skills. Er is uitgebreid contact geweest met de Central Hospitals in Blantyre, Queen Elizabeth Central Hospital, Zomba Zomba Central Hospital en Malawi’s hoofdstad Lilongwe, Kamuzu Central Hospital. We werken mee aan de afgelopen jaar gestarte Bachelor Degree opleiding in chirurgie voor Clinical Officers.
Een groot deel van de energie is gaan zitten in de ondersteuning van het Kalemba Hospital te Bangula, in het uiterste zuiden van Malawi. In de loop van het jaar is daar onder regie van Stichting Bouwen een behandel -/ operatie ruimte gebouwd. Apparatuur en instrumentarium voor de inrichting daarvan is onderweg. De ziekenhuis medewerkers, Clinical Officers, Medical Assistents, Midwives en nurses volgen een aangepast OK opleidings programma.
De grote steun van Youth Care Fund, de Vrienden van Chiromo en RKWO hebben dit allemaal mogelijk gemaakt.

Op zondag 6 oktober voltooide de "mooiste fietsgroep ooit", een team van enthousiaste vrienden, de eerste Ride4Malawi die ruim een week eerder in Marseille was begonnen met een glorieuze finish in Maastricht. Waarmee drieëntwintigduizend euro voor Malawi.kom werd opgehaald!

Planning voor 2014
- Inrichting en in gebruikneming operatieafdeling van het Kalemba Hospital.
- Bouw van een chirurgische afdeling in het Kalemba Hospital.
- Constructie wall-fence (omheining) Kalemba ziekenhuis.
- OK opleidingsprogramma in Nsanje Central Hospital en Kalemba Hospital.
- Workshops, orthopedie, brandwonden en Local Anesthesia in zuid, midden en noord Malawi
- Verzorgen van structurele urologische consultancy in Malawi en het opzetten van urologie opleiding als onderdeel van de opleiding chirurgen (MMed general surgery) en clinical officers (COST programma) in het Queen Elisabeth Central Hospital, Blantyre.
- 2e Ride4Malawi.

Het is een vreugde om zoveel steun en meeleven voor het opbouwwerk in de ziekenhuizen van Malawi te ontvangen. Vooral namens al die Malawianen die in een behoorlijk uitzichtloze situatie verkeren wil Malawi.kom iedereen bedanken die daar op enigerlei wijze aan bijdraagt.

BESTUUR MALAWI.KOM
DE RIJP, DECEMBER 2013

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  Sponsoren: