Malawikom.org
Nederlands Nederlands
English English

Verslagen

Jaarverslag 2012:

Begin april 2012 werd Malawi opgeschrikt door het plotselinge en onverwachte overlijden van president Bingu wa Mutharika. Uiteindelijk is hij opgevolgd door Joyce Banda met wie meer politieke rust  is gekomen. Aan de al ruim een half jaar durende brandstof tekorten waarvan Malawi.kom veel last had, kwam een einde.
In het voorjaar en het najaar zijn in het kader van het Tools & Skills Project (burns / skintransplanatation, local anesthesia) , uitgebreid met urologische en orthopedische topics (urine retention, bone infection) workshops georganiseerd in ziekenhuizen in centraal, noord en zuid Malawi. Dat was een groot succes dankzij de inbreng van Gert Jan Montagne, uroloog en Dick Werkman, orthopedisch chirurg.
Malawi.kom heeft met vreugde het aanbod van uroloog Montagne aangenomen om activiteiten binnen de organisatie te blijven ontplooien. De ervaringen van de afgelopen jaren in de district ziekenhuizen hebben de grote behoefte aan urologische expertise meer dan duidelijk gemaakt. In het voorjaar zijn er contacten geweest met het Ministry Of Health over hoe de inzet van een uroloog in de nabije toekomst gestalte moet krijgen.
Een aantal ziekenhuizen is gericht voorzien van apparatuur/instrumenten. Het betreft onder andere orthopedisch instrumentarium, diathermie, huidtransplantatiemesjes, een microscoop en prothese materiaal.
Het prototype van een mesher (huidtransplantaatvergroter) is in de Malawiaanse praktijk uitgeprobeerd en kan met voorgestelde aanpassingen nu onder andere ten behoeve van Malawiaanse ziekenhuizen in productie worden genomen.
Malawi.kom heeft zich sterk gemaakt voor de bouw van een operatieafdeling in het Kalemba Hospital te Bangula. Er zijn fondsen geworven en samen met de Sisters of our Lady, die het ziekenhuis in de Lower Shire, zuid Malawi, runnen, is daarvoor eenplan gemaakt. In december kon het contract met de bouwer, Eric de Ruiter van Stichting Bouwen door alle betrokkenen worden getekend. Malawi.kom zal de inrichting, apparatuur en het instrumentarium voor zijn rekening nemen. En daarnaast een onderwijs / trainingsprogramma voor alle medewerkers van het Kalemba ziekenhuis gaan verzorgen.
Financiering van de activiteiten van Malawi.kom blijft een probleem. Met enthousiaste supporters worden plannen voorbereid  voor een te sponsoren fietstocht van Marseille naar Maastricht in najaar 2013: Ride for Malawi

Planning voor 2013
Bouw en inrichting operatieafdeling Kalemba Hospital Bangula.
Onderwijsprogramma Kalemba Hospital Bangula en District Hospital Nsanje
Voortzetting workshops Burns, Local Anesthesia, Basic trauma Life Support, urology en orthopaedics.
Gericht transport apparatuur: OK tafels, OK lampen en diathermie voor Kalemba Hospital Bangula en District Hospital Nsanje, instrumentarium voor Kalemba Hospital.

September / oktober: Ride for Malawi,gesponsorde fiets ralley Marseille - Maastricht.

 

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  Sponsoren: