Malawikom.org
Nederlands Nederlands
English English

Verslagen

Jaarverslag 2011:

Voor de Stichting Malawi.kom  is 2011 een gedenkwaardig jaar geworden.  De activiteiten van de afgelopen vijf jaren, gericht op structurele verbetering van de chirurgische zorg in de district en missie ziekenhuizen van Malawi vonden een bekroning in de Kg Conference on Malawi op 27 september 2011 in het Kennemer Gasthuis te Haarlem. Deze feestelijke bijeenkomst markeerde het einde van de vruchtbare samenwerking met het Kennemer Gasthuis.

malawi KG 2004 tm 2011

Twee hoofdrolspelers van het lokale Malawi.kom team in Malawi, Madalitso Maliwitchi en Leonard Banza waren voor deze gelegenheid overgekomen uit Malawi en zij hebben een bijdrage kunnen leveren aan de Conference. Alle medewerkers ontvingen het boek Journaal van een missie, een fraai uitgegeven bundeling van hun verslagen sinds 2006 vanuit Malawi.

In het begin van 2011 kwam het evaluatie rapport uit van dr. Evert van Hasselt over de eerste twee jaren van het Tools&Skills Project. De Workshops die in het kader van dit project hadden plaatsgevonden werden beoordeeld als nuttig en educatief. “Continuation of this programme is strongly recommended, especially because local faculty is well represented.”  De aanstelling van de Schotse chirurg Trevor Croft voor het onderwijs op de chirurgische afdeling van het Queen Elizabeth Central Hospital in Blantyre is tot maart 2011 nog gefaciliteerd door Malawi.kom. Het Rotating Surgeon project wordt sinsdien voortgezet met steun van Amerikaanse chirurgen.

In maart 2011 trok het Malawi.kom team, bestaande uit Pieter van Raamsdonk, Hans Derksen en Jan Petit, aangevuld met wisselend lokaal aanwezige Clinical Officers langs de ziekenhuizen in Noord Malawi voor de workshops BASIC TRAUMA LIFE SUPPORT. 213 Deelnemers in de 7 Hospitals volgden enthousiast de Skills / training. Als Toolswerden bloeddrukmeters, pulse oxymeters, adjustable neckcollars en Guedel airways verstrekt. Met een nieuw team, Madalitso Maliwichi, Anja Versluis (KG, pediatrie) Rob de Kwaasteniet (KG, anesthesie), Dick Werkman (ortopedisch chirurg) Jan Petit en de Clinical Officers van het Kamuzu Central Hospital Lilongwe werd in april hetzelfde programma uitgevoerd voor 318 health workers in 13 gouvernement en missie ziekenhuizen van midden Malawi.

Het programma van workshops binnen het Tools&Skills Project in de ziekenhuizen van zuid, midden en noord Malawi was hiermee voltooid. Voor een blijvend effect is een vervolg noodzakelijk bestaande uit controle, gerichte bijscholing, training en aanvulling van basis instrumentarium. In principe komt dit voor rekening van Dr. Leonard Banza, dr. Mdalitso Maliwichi en de Clinical Officers van Queen Elizabeth Central Hospital Blantyre en Kamuzu Central Hospital Lilongwe via de bestaande District Outreach Programma’s van hun chirurgische afdelingen. Ter ondersteuning daarvan blijft Malawi.kom  een support team sturen dat gericht Follow Up visits zal uitvoeren in de district en missie ziekenhuizen van Malawi.
In het najaar vonden in dat kader bezoeken plaats van de ziekenhuizen in het zuiden.  De Clinical Officers daar zijn goed bezig. Veel van onze trainingen en spullen worden in de praktijk gebracht. Tekorten aan medisch instrumentarium konden worden verholpen. Daarnaast werd het Kalemba Hospital, Bangula, diep in het zuiden (de Lower Shire) bezocht. Het ziekenhuis dat wordt gerund door de Sisters of our Lady, de Malawiaanse tak van de Zusters van Amersfoort ligt in een van de armste streken van Malawi, buiten zicht van het Ministry of Health en is slecht voorzien. Op verzoek van de zusters hebben we daar een 1-daagse basis cursus chirurgie gegeven. En plannen gemaakt voor de bouw van een operatie kamer.

Planning voor 2012
Op het programma staan in april bezoeken aan de ziekenhuizen in midden en noord Malawi  samen met een uroloog en een ortopedisch chirurg. Najaar 2012 komen  de ziekenhuizen in zuid Malawi weer aan de beurt.
Mogelijk komt dit jaar de mede dankzij Malawi.kom ontwikkelde huidvergroter (mesher) beschikbaar , waarmee huidtransplantaten die nodig zijn voor behandeling van brandwonden op eenvoudige manier kunnen worden vergroot . Er kan dan een begin worden gemaakt met het uitproberen en distribueren daarvan in Malawi.  

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  Sponsoren: