Malawikom.org
Nederlands Nederlands
English English

Nieuws & Acties

2021

Verslag Malawi bezoek 6 – 21 april 2021

Deelnemers Tom Schiphorst, Axel Franken, Jan Petit en CO John Wanda.
Thema abdominale chirurgie. Films darmchirurgie van Incision Care werden vertoond en besproken. De verstrekte tools bestonden uit laptops met chirurgische programma’s.
In totaal 6 ziekenhuizen bezocht. Succes. Zie voor details journaal verslagen.

Urologie

In oktober geeft Gert Jan een cursusweek echogeleide prostaatbiopsie bij Charles Mbedi, urologie opleider COSECSA, in Kamuzu Centr. Hospital Lilongwe. Gevolgd door bezoeken aan Phalombe, Mulanje, Nguludi en Livingstonia met klinische lessen over de 3 Not Dones van dr Piri. Zal ook een presentatie in Queens, Blantyre geven.

Chirurgie

Hans en Jan gaan samen met Suzanne Boerree, momenteel arts-assistent OLVG, die haar jonge jaren in Malawi heeft gewoont en tropenarts aspiraties heeft, begin oktober 2 weken naar Malawi. In 3 of 4 ziekenhuizen worden workshops darmchirurgie gegeven. Tevens staat een bezoek aan Leonard Banza, Lilongwe op het programma.

HDU Phalombe

Er is een ruimte in de kliniek aangewezen, waar de Sjon Reus HDU komt. In oktober bezoek met architect (waarschijnlijk Jan Jaap Sonke) om te bepalen+begroten wat er verbouwd / opgeknapt moet worden. Inmiddels zijn bij Medic bedside monitoren, een defibrillator en wat klein spul als suction machines en bloeddrukmeters uitgezocht; wordt binnenkort op transport gezet.

Sponsor ride for Malawi

Verplaatst naar voorjaar 2022

Verder

Pirimity Hospital (bij Zomba) heeft dringend behoefte aan een anaesthesie apparaat. Zitten zeer omhoog. Er zou na de corona top drukte van afgelopen jaar toch beademings apparatuur over moeten zijn die niet meer nodig is. Op IC’s, OK’s , bij ambulances. Bij voorkeur een eenvoudige machine. Hans zal informeren bij OLVG / Ambulance diensten. Jan via broer Stef bij Zuyderland ziekenhuis combinatie in het zuiden.

UROLOGIE 2020, 2021

In februari 2020 werd Nkhoma Hospital bezocht gevolgd door 2 weken bij opleider Charles Mbedi in KCH, Lilongwe. In 2021 hopen we voor een cursus echo naar KCH, Lilongwe terug te kunnen gaan.

 

NOVEMBER 2019
OVERLEDEN TIJDENS CURSUS TRAUMA OPVANG

Vanaf half november 2019 heeft een Malawi.kom team cursussen trauma opvang gegeven in St. Joseph Hospital Nguludi, District Hospital Chiradzulu en Holy Family Hospital in Phalombe.
In Phalombe werd instructeur Sjonnie Reus halverwege de massaal bezochte cursus onwel. Dezelfde dag is hij komen te overlijden. De twee daarna geplande cursussen in Nkhoma en Livingstonia Hospital zijn gecancelled en de nederlandse teamleden zijn verslagen teruggekeerd naar huis.

In memory Sjonnie : Malawi (.kom) huilt
“Kijk uit voor Sjaan!” zei je nog toen we bij het stoplicht in Haarlem op weg naar Schiphol een tengere oude vrouw tegenkwamen. “Ik heb haar man gisteren nog in mijn ambulance gehad; ach gut, kijk nou toch Hansie...lieve eenvoudige mensen Hansie...zo mooi om als ambulanceverpleegkundige bij de mensen thuis te komen...”
Zo wilde je nu ook graag in Malawi mooie dingen doen en meemaken. Zorgvuldig voorbereid had je dat in je gedachten toen je vorig jaar aangaf dit nu te willen, mocht de kans zich voordoen. Een jaar zijn we samen opgetrokken in alle voorbereidingen voor onze trip samen. Zo gesteund door je vrouw en kinderen waar je eigenlijk in je hart helemaal niet vandaan wilde. Nooit niet.
‘Volgend voorjaar Hansie, met het gezin naar Curaçao!....wat een heerlijk vooruitzicht...” Wij, jongens van de zorg, zo zagen we elkaar en spraken we graag samen over ons mooie verpleegkundige vak. Op grote hoogte schreven we samen ons eerste Afrika verhaal, lieve vriend. Net een week geleden. Zoveel verhalen mocht ik al schrijven Sjonnie over Malawi. Jij vond de verhalen geweldig: ik had zo graag onze reis deze keer samen opgeschreven. “Doe jij dat maar Hansie... ik lees je graag!” We waren nog maar net begonnen. En hoe! Met je krachtig positiviteit en altijd aanstekelijke humor waren we het weekend aan het prachtige Lake Malawi zo fijn begonnen.
Drie workshops in een week leek je maar wat weinig maar met de dag begon je te ervaren wat alle beelden van Malawi voor jou betekenen. Je greep graag naar het dikke pakje flappen Kwacha’s in je broekzak als je armoede, reddeloosheid of extra behulpzaamheid van de Malawiaan zag. Zeker als ik er niet bij was.
De vaak kleurrijke beelden van de Afrikaan maar zeker van alle kleine kinderen raakten je hart. “Hansie, kijk nou toch, een jongetje van 4 lopend langs de snelweg en niemand vraagt waar die naar toe gaat/ hoe het met hem is!?”
Zoals altijd had je je zorgvuldig voorbereid op de workshops. Je twijfels meteen ook benoemend. Maar man, wat was je goed. De Malawianen hingen aan je lippen. Natuurlijk wist je snel de lach tevoorschijn te toveren. Maar dan de van nature verlegen malawiaan enthousiast te krijgen, ze allemaal aan de beurt te laten komen en te oefenen.... “Het gaat wel om de ‘take-home- Message, Hansie” Dat lukte je ook met jouw hele krachtige menszijn.
In al die mooie eigenschappen van je. Daar waar ik je zo verschrikkelijk om zal missen. Op grote hoogte schrijf ik nu weer. Je zit alleen niet naast me. Dat hadden we niet afgesproken Sjonnie! Het is onvoorstelbaar wat er is gebeurd op donderdag 21 november tijdens jouw laatste workshop.
Malawi huilt Ik huil. Ik voel gelukkig jouw positieve kracht. Is dat de 4e dimensie waar jij het vorige week over had? Ik hoop het!
Dag lieve vriend,
Hans

indrukwekkende-uitvaartdienst-overleden-ambulancemedewerker

 

UROLOGIE 2018, 2019

In 2018 werd Nkhoma in totaal 3 x bezocht door de urologen GJ Montagne en Willem Meinhardt. In 2019 staan nog geen bezoeken gepland. Wel assisteert malawikom in het vinden van africa-proof en tevens betaalbare anaesthesie apparatuur voor het Nkhoma ziekenhuis.

 

KALEMBA HOSPITAL, TOOLS & SKILLS

In april 2018 gaat Jan Petit naar Malawi in verband met de bouwplannen van een chirurgische afdeling in het Kalemba Hospital. Tevens staan cursussen in de behandeling van verbrandingen op het programma.

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  Sponsoren: